“Титаник” йўловчиларининг кечки овқат менюси аукционда 102 минг долларга сотилди

“Титаник” йўловчиларининг кечки овқат менюси аукционда 100 минг долларга сотилди
Фото: Wikipedia

Титаникнинг биринчи тоифали йўловчилари учун меню Henry Aldridge & Son Ltd томонидан ким ошди савдосида 102 минг долларга сотилди. Бу 1912 йил 11 апрелдаги ягона маълум версия, деб хабар беради Kazinform агентлиги All That’s Interesting нашрига таяниб.

1912 йил 11 апрелда Титаникнинг биринчи тоифали йўловчиларига устрица, ўрдак, мол гўшти ва француз музқаймоқлари тақдим этилди. Уч кундан сўнг, 1912 йил 14 дан 15 га ўтар кечаси кема айсберг билан тўқнашиб, Шимолий Атлантика сувларида чўкиб кетди.

Ўша кечадаги Титаник менюсининг ноёб нусхаси аукционда 102 000 долларга (83 000 фунт стерлинг) сотилди.

Меню аслида биринчи тоифада саёҳат қила оладиган одамлар учун Титаникдаги ҳаёт қандай бўлишини кўрсатди.

Титаник бортида тушлик чипта нархига боғлиқ эди.

“Титаник” йўловчиларининг кечки овқат менюси аукционда 100 минг долларга сотилди
Фото: All That’s Interesting

Йўловчилар биринчи тоифали чиптани 150 долларга (бугунги кунда 4000 доллар), иккинчи тоифали чиптани 60 долларга (бугунги кунда 1600 доллар), учинчи тоифали чиптани эса 15-40 долларга (ёки бугунги кунда 415 дан 1100 долларгача) сотиб олган.

Ultimate Titanic маълумотларига кўра, лайнердаги биринчи тоифали йўловчилар D палубасида нонушта, тушлик ва кечки овқатни ҳам ейишлари мумкин эди. Овқатланиш хонаси деразадан денгиз кўринадиган катта хоналардан бирида бўлган.

Шунингдек, улар А палубасидаги À la Carte Restaurant ресторанида овқатланишлари мумкин. Лекин у ерда озиқ-овқат миқдори оз, нархи эса баланд бўлган. Нонушта, тушлик ва кечки овқат ҳам тақдим этилган.

Омон қолган биринчи тоифали йўловчининг сўзларига кўра, À la Carte ресторани жуда ажойиб бўлган.

“Столлар пушти атиргуллар ва оқ ромашка билан безатилган эди... торли оркестр Пуччини ва Чайковский мусиқаларини ижро этарди. Уларнинг таомлари ажойиб: икра, керевит, бедана, бедана тухуми, узум ва шафтоли”.

Бироқ, иккинчи ва учинчи тоифадаги йўловчиларнинг овқатланишида фарқ бўлган.

Титаникдаги 2200 йўловчи ва экипажни озиқлантириш жуда катта вазифа эди. Irish Central маълумотларига кўра, кемада кунига 6000 та таом тайёрлайдиган 69 ошпаз бўлган.

Лайнер ҳалокатга учраган кечада иккинчи тоифали чипталари бор йўловчилар пишган пикча, гуруч ва товуқ гўшти, америкалик музқаймоқ истеъмол қилган. Учинчи тоифадаги йўловчиларга ростбиф, қайнатилган картошка ва швед нони берилган.

The New York Times газетасининг ёзишича, 1912 йил 11 апрелдаги меню Янги Шотландия, Доминиондаги жамият тарихчиси Лен Стивенсга тегишли альбомда топилган.

Маълумки, чўкаётган Титаникга ёрдам бериш учун Галифаксдан кабель кемалари юборилган. Мутахассисларнинг фикрича, кимдир чўкиб кетаётган кемадан омон қолишга уриниб, менюни хотира сифатида олган.

Сўнгги хабарлар